lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Chris Waren animaatio


This American Life on palkittu dokumentaarinen radio-ohjelma Chicagon Public Radiolla. Ohjelma on siirtynyt myös television puolelle, ja yhden jakson toteutukseen on palkattu maineikas sarjakuvantekijä Chris Ware. Netissä on nähtävissä neljän minuutin pätkä ohjelmasta The Cameraman.

Jos jollekulle nimi Chris Ware ei ole tuttu, kannattaa pikaisesti tehdä Google-tutkimusta, ja / tai hankkia miehen Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth -sarjakuva-albumi, tai muita niteitä.

Tunnisteet: ,

maanantaina, maaliskuuta 26, 2007

Ihminen 7.0

Seuraavina vuosikymmeninä tullaan tekemään ratkaisevia päätöksiä siitä, mihin vedetään raja ihmisen geneettisen ja hormonaalisen manipulaation suhteen – kuinka pitkälle ihminen on valmis muokkaamaan ja modifioimaan itseään ja toisiaan, perintölinjaansa ja kulttuuriamme.

Viimeisen vuosikymmenen aikana neurologiset teoriat ovat edistyneet huimasti – tietokonekartalla pystytään tutkimaan tarkkaan mitä toimintoa mikäkin osa suorittaa – tietoisuus on spekulatiivinen ongelma, mutta aika iso osa tutkijoista sijoittaa sen thalamukseen. Synapsien, eli aivoissa kulkevien neuronien ”kulkureittejä”, ajatus- ja muistiratoja on tutkittu. Mm. buddhalaisten munkkien aivoissa on pitkäaikaisen, aktiivisen meditaation myötä havaittu varsin suuria, konkreettisia muutoksia – eikä mene monta vuotta, kun samanlaiset tulokset on siirretty pilleriin. Viimeistään nanoteknologian tietyn hallittavuuden myötä voidaan aivot todenteolla uudelleenkoodata – pelkojen, pettymysten ja traumojen muovaamat ailahtelevat ja ongelmalliset ihmisyksilöt voidaan muovata tehokkaiksi ja tuottoisiksi työntekijöiksi. Ainoa vain, että samalla tuhottaisiin kulutuskulttuurin perusta - joten pillerit on paras tehdä lyhytvaikutteisiksi ja piilokoodata sponsorien tuotteiden nimillä: työpäivän jälkeen ihmiset menevätkin jo kuolaten ostamaan tavaroita, joiden logot ovat kummitelleet heidän mielessään koko päivän. Mainosmaailma selviää siis helpommalla, kun sen ei tarvitsekaan miettiä kaikkia mahdollisia muotoja, joilla se saa brändinsä näkyviin – jättimäiset mainossatelliitit taivaalta voidaan sulattaa uusiokäyttöön.

Perhettä ei enää perusteta hikisen, intohimoisen seksin sivutuotteena, vaan tilataan kotiin komeita katalogeja, joista voi vertailla mitä ominaisuuksia eri firmat heidät jälkeläiselleen voivat luvata. Säästökrediittejä vertaillaan äö:n hintoihin, vanhempien geenikarttojen pienetkin puutteet luvataan siistiä ja korjata. Ylpeillä vanhemmilla saattaa jonakin heikkona hetkenä nousta mieleen ajatus: ”ei tuo ole minun lapseni”. Sukupolvi sukupolvelta ihmiset ovat kyvykkäämpiä, älykkäämpiä, terveempiä, eliniältään pitempiä – mutta se synnyttääkin sukupolvien välille melkein lajikuilua – on vaikea arvostaa vanhempiaan, kun he todellakaan eivät ole viisaampia. Eikä sitä enää satavuotiaana jaksa kuunnella vanhempiensa jatkuvaa kritiikkiä – siitä, kuinka on pelkkä pettymys, pelkkä kiittämätön kakara – vaikka tuli maksaneeksi jo ennen syntymäänsä satojatuhansia. Ei ihme, että hampaita kiristyttää, ja pillereitä menee kaksikertainen määrä. Poliittinen jakautuminen piirtyykin taloudellisen tason ohella myös sukupolvittain. Ihminen 7.0 perustaa lopulta oman autonomisen hallituksen, ja pyrkii estämään kaikkien alempiarvoisten lisääntymisen, sekä portaittain erottaa heidät kokonaan omiin työreservaatteihinsa. Mittatilausvirukset suunnitellaan kohdistuvaksi ”huonogeenisiin”, nopeuttamaan siirtymävaiheen toteutumista. Pahinta terroria vastapuolelta on aivosähköä häiritsevät mikroaallot –niiden varalta ihmisten (7.0) pitääkin kulkea päänsä visusti folioon käärittyinä.

Ne vähemmän onnekkaat, joiden vanhemmilla ei ole ollut mahdollisuutta buustata lapsiaan eliittitasolle, ovat likaisten työn tekijöitä, jo ennen ihminen 7.0:n valtaannousua – mediassa toitotetaan Karman lakia kastilaitostumisen myötä - ongelmien estämiseksi eri kansalaisryhmät täytyy pitää visusti erillään, kurinpito on ankaraa ja totalitääristä, yhteiskuntarakenne on pyramidin muotoinen hiekkakasa, jonka pohjille valuu kaikki ongelmatapaukset. Usean vuosikymmenen ajan harjoitetuissa ongelmayksilöiden uudelleenkoodaamisissa on paljon epäonnistumisia, ja köyhien kortteleita vaeltaa zombien ja pikkulasten tasolle vajonneet ihmiset formatoituine aivoineen.

Onneksi tulokset ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi onnistuneita, ja kolmen pillerin ohjelma toimii suurimmalla osalla työläisistä hyvin (pillerien sisältö on liian monimutkaista lyhyesti selittää – lopulta olennaisinta on riippuvuus – motivaatio ja palkkio työntekemiseen, pillereiden mukana nielaistut nanobotit joka tapauksessa ovat tehneet leirinsä ihmisten aivoihin, ja pystyvät hoitamaan hommansa pitkälti ilman hormonitasoja muuttavia tablettejakin. Ihminen 7.0 jää historiaan seuraavana kehitysaskeleena, joka pyyhkäisi Homo Sapiensin pois maankartalta. Eräänä koleana, mutta aurinkoisena maaliskuun päivänä ohjelma Evoluutio 7.2 laitetaan käytäntöön ja nanobotit sulkevat alempiarvoisten aivot. Takana on vuosikymmenien likaista terroria ja aivokemiallista sodankäyntiä – mutta nyt sairaalat saavat huoata helpotuksesta, kun jatkuva solukemiallisesta yliannostuksesta kärsivien potilaiden virta katkeaa.

Mutta entäpä se likainen työ? Siihen on kloonattu miljoona vetreää teutoonia, joiden aivot on alusta loppuun piirretty yliopiston tutkijanhuoneessa, ja kloonit on solukoodattu kuolemaan heti ensimmäisten vanhenemisoireiden ilmaannuttua. Markkinatalousjärjestelmääkin voidaan ruveta purkamaan pala palalta – ihmisiä vain tuntuu enää hölmöltä manipuloida kulutuskulttuurin pyörittämiseksi, ja 330:n älykkyysosamäärällä lopulta nähdään millainen itseään ruokkiva kupla koko idea on ollutkaan – hitaasti päiväannosten kemiallista koostumusta muutetaan, ja niistä kieltäytyneiden vastarintaliike voidaan sulauttaa takaisin valtayhteiskuntaan. Kansainvälisessä sopimuksessa sovitaan parametreistä Ihminen 7.0:n suhteen, joita ei enää geneettisesti pyritä ylittämään yhteiskunnallisen rauhan ylläpitämiseksi.

Tunnisteet:

sunnuntai, maaliskuuta 25, 2007

Intressien kiertokulku


Orson Scott Cardin Ender -saaga on mahtava tieteiskirjallisuustrippi - ensimmäinen, Ender, on ihan nautittava pikku kirja, mutta vasta seuraavat, jatkoksi kirjoitetut osat vievät perille huikeisiin käsitteellisesti ja filosofisesti haastaviin maastoihin. Niiden lukemisesta on niin monta vuotta, etten osaa tuon tarkempaa analyysiä tai kuvausta heittää - mutta henkilökohtaisesti ne ovat varmasti tärkeimmät tieteiskirjat, jotka olen lukenut. Voin lämpimästi suositella ihan jokaiselle aivojaan raksuttavalle eliölle ja eläjälle.

Orson Scott Cardin otin puheeksi siksi, että Cardin Ender-trilogia saa jatkoa sarjakuvana! Tai pikemmin täydennystä trilogian maailmaan. Kuvittamisesta vastaavat Dabelin veljekset, jotka ovat aiemmin muokanneet Cardin romaaneja sarjakuvamuotoon. Mutta nyt ihan uutta matskua. Kuvio on sama kuin hiljan Stephen Kingin kanssa, jonka Dark Tower ( Musta torni) -romaanisarja saa uutta lihaa uusiin tarinoihin Jae Leen kuvittamassa sarjakuvassa. Molempien projektien taustalla on Marvel Comics, jolle Card on kirjoittanut jokunen aika sitten Ultimate Ironmann -minisarjan, joka tietyistä kekseliäistä skenaarioista huolimatta oli keskinkertaista supersankarihuttua.

Jenkkiläinen sarjakuvateollisuus saanee uutta yleisöä ja nostetta crossover-tekijöiden kautta (Dark Tower -sarjakuva oli pienoinen mediatapahtuma keskiyöllä aukeavine sarjakuvakauppoineen) - elokuvan puolelta Marvelille ovat tehneet kelpotavaraa mm. Kevin Smith ja Joss Whedon. Vastavuoroisestihan elokuvateollisuus on lainannut kassamagneettinsa sarjakuvan puolelta menestyksekkäästi jo pitemmän aikaa.

Marvel uutisoi Ender -sarjakuvaa.

Marvelin sekavat Dark Tower -sivut.

Tunnisteet: ,

sunnuntai, maaliskuuta 18, 2007

Ruokalassa





Tein ylemmän kuvan vuosi sitten Vegaia-lehteen, ja sitä oltiin hiljan soviteltu vegaanien kouluille suunnatun esitteen kanteen. Päätin tehdä uuden, paremmin sopivan kuvan samasta teemasta. Vielä on ollut vähän pohdintaa siitä, onko se viestiltään oikeantyyppinen - ts. ymmärtääko koulujen keittäjät sen huumorin oikealla tavalla. Kalanruodot leikkautuu joka tapauksessa kuvasta pois...

Tunnisteet: ,

perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

Persoonan kirot

Aloitin tämän Bloggeriin kirjoittamisen tarkoituksella aika etäännytettynä, vapaaotteisena kritiikkikirjoitteluna. Nyt painopiste on ehkä hieman siirtymässä. Ajattelin hieman valottaa tuntemattomille (hypoteettisille) lukijoille kuka ajatusten takana on - ei hätää, mihinkään päivittäiseen sosiaalipornoon en rupea. Kirjoitusten aihe saattaa laveta, ja sitä myöten myös tahti tihentyä.

Ehkä kyse on paradigman muutoksesta myös omassa elämässäni - tosielämässäkin minulla on hiemankin vieraammassa seurassa taipumus jäädä tietyn älyllisen, etäännytetyn suojamuurin taakse, mutta se on jotakin, josta haluaisin päästä eroon - tietty jumiutuma nuoruusvuosilta. Ja kas: nykytiede todistaa, että muutos on mahdollinen. Aiempi tietoni oli, että aivojen synapsit, eli ajatusradat, muotoutuvat lopullisesti 20:neen ikävuoteen mennessä, mutta uuden tieteen valossa synapsit ainakin uutteralla ponnistelulla muuntuvat vielä aikuisiälläkin, joten tieteellisessäkin mielessä ihminen voi päästä tietyistä persoonansa lukkiutumista lopullisesti eroon. Joku voi sanoa, että buddhalaisuus on tästä paasannut jo muutaman tuhatta vuotta, samaten kuin muutama muukin hengellinen opettaja, mutta minä olen ymmärtänyt sen ehkä siten, että "hengelliset sisällöt" muuntavat käytöstä ja perspektiiviä asioihin, mutta tietty persoona on aika fiksattu. Toki itsekin olen huomannut, että elämänskenaarion muutokset muuttavat mielenlaatua -pitkän aurinkoisen kesän jälkeen kuitenkin on aina tullut myös sitä synkempää säätä.

Sinällään hassua, että kaksi hyvää ystävääni on ammentanut buddhalaisesta metodiikasta erittäin paljon henkisen kasvun saralla, mutta minä tarvitsen tieteellistä faktaa hahmottaakseni asian jotenkin olennaisella tasolla - joskus asiat voivat loksahtaa, synnyttää olennaisia synapseja, jostain sangen pienestäkin.

Ihmisen arkea

Ohessa kuvissa meidän kissamme Kimmernau ja Kirnau, vedessä loiskii ja tulvivalle pellolle kiviä heittää Saaga Illuusia. Ihana puolisoni Katja puuttuu eilisistä kuvista, sillä hän on työharjoittelussa Intiassa. Näiden kuvien Bloggeriin laittamisessa ajattelinkin ensisijaisesti häntä. Mutta kai puissa kiipeilevät kissat ja (oikeasti) iloiset lapset hieman muidenkin sydäntä lämmittää. Toivottavasti.






torstaina, maaliskuuta 15, 2007

Peura



Myyräkuvien vastapainoksi olen minä saanut muutaman elävän, villin luontokappaleen kuvalle paremminkin tallennettua. Tässä suosikkini. Ensimmäisenä keväänä Riihimäen "maaseudulle" muuton jälkeen huomasin ikkunasta lauman peuroja laiduntavan pihallamme, muutama natusti ruusupuskia ihan ikkunan vieressä.

Sittemmin säikkyjä peuroja ei ole pihallemme asti valoísan aikaan uskaltautunutkaan.

Tunnisteet:

keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Oppiaineena normaalius

Yksilön ja yhteiskunnan keskinäisen suhteen keskeinen linkki on koulutus. Minua pelottaa jo etukäteen pienen lapsen vanhempana, millaista tuhoa peruskoululaitos lapseni maailmankuvaan tekee, jos hänet sinne päästää. Sinällään peruskoulu on aikanaan (ja jatkuvasti) yhteisesti tärkeiksi asioiksi sovittujen ja päätettyjen asioiden opettamista. Hyödyllisten perustaitojen ja –tietojen ohella opinto-ohjelmassa ,ja sen painotuksissa, voi nähdä tiettyä tarkoitushakuisuuttakin. Mikä lopulta on peruskoulun funktio tai päämäärä? Onko se valistuksen hengessä kasvattaa lapsista viisaita ja itsenäisiä aikuisia, vai keskenkasvuisiksi jääviä, tottelemaan ja paikallaan istumaan totutettuja rivityöntekijöitä ja kuluttajia. Viime aikoina työmaailman tarpeet ovat radikaalisti muuttuneet, ja peruskoulutuksessakin pyritään haasteisiin vastaamaan: nettiaikana faktojen pänttääminen on pitkälti ajanhukkaa, tärkeämpää on taito käyttää informaatiota. Työpaikalla ei välttämättä toimita tarkkojen käskyjen mukaan, vaan työntekijällä täytyy olla taitoja soveltaa osaamaansa, ja siihen suuntaan ymmärtääkseni peruskoulussakin mennään.

Peruskoululla on toisessakin mielessä normaaliin kouliva vaikutus: lapset itse ovat normaalin rajoja tarkkaan puolustavia, julmiakin otuksia – apinoiden lailla lapset (kuin aikuisetkin) ovat taipuvaisia imitoimaan toisiaan, ja luovat päässään mielikuvaa normaalista. Oli kyse ruumiillisesta eroavaisuudesta tai heikkoudesta, luonteen erilaisuudesta – peruskoulussa on luvassa kovempaa simputusta ja muilutusta kuin armeijassa kuunaan. Kodista ja kouluyhteisöstä tulevat kapeakatseiset normaalin käsitteet tuntuvat aika isolla osalla ihmisistä jäävän muuttumattomina aikuisiällekin.

tiistaina, maaliskuuta 13, 2007

Kevätaurinko

Tänään oli niin mahtavan aurinkoinen alkukevään päivä, ettei oikein malttanut sisällä virtuaaliopintojaan väkertää - no, johan eilen tahkosin kaksi esseetä ja luentoa. Ulkona edesautin hieman pihan sulamista - lapsuudesta jäänyt tyydytystä tuottavaksi toiminnaksi sulamisvaiheessa olevien jääpalasten rikkominen. takkojen tuhkista erottelin naularuuvit ja ripottelin tuhkaa ympäriinsä lumelle. Naularuuvit ja naulat säästän kollasi(maalausta) varten. Lumen alta paljastuva luonto, virtaava vesi ja kirkas taivas saivatkin maalausinnon taas heräämään. Kotimme vieressä oleva pelto oli muuntautunut järveksi, ja lainehti hiekkatien yli.





Kävelyllä kuulin pientareelta lumesta jonkinlaista rapinaa, ja jäin kuuntelemaan. Aika vinhaa vauhtia siellä liikkui maamyyrä, joka nokkansa esiin muutaman kerran nostikin. Veikeää raaputusta piti saada taltioitua mp3 -soittimeen, samaten hiekkatien yli lainehtivan veden solinaa. Linnunlauluakin piti tietysti joutessaan nauhoittaa, ja kuunnellessani mietin , että tuohon ekonomian ja täyteyden tasoon omassa musiikissakin sopisi pyrkiä. Valokuvattuakin tuli, sekä kevään ensimmäinen kärpäsennäköinen omalla pihamaalla nähtyä.

Näihin kuviin maamyyrä on saatu tallennettua, vaikka sitä vaikea onkin hahmottaa. Luontovalokuvausharrastus kaipaa vielä treeniä.



Tunnisteet: