perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Rumuus ja hulluus



Marc Malès: Rumuus ja hulluus (Like, 2006)

Sarjakuva on potentiaalisesti hyvin lyyrinen ilmaisumuoto, ja tuota potentiaa Marc Malès hyödyntää kevään toisessa tärkeässä Liken sarjakuvasuomennoksessa, Rumuus ja hulluus (L'autre laideur, l'autre folie).

Kiireettömällä tempolla leijaileva tutkielma kahdesta henkilöstä, miehestä ja naisesta - ja sen tietää mistä se tarinan jännite silloin syntyy... 1930-luvun Amerikasta Malès lainaa nostalgisen kepeän ilmapiirin, johon hän lisää Comèsin sarjakuvista eleetöntä painostavuutta. Kaksi ihmistä, ruma ja hullu, tunnemaailmaltaan kuin häkkiin ajetut ketut, peloissaan ja jumissa. Muutamien päivien kuvauksella kahdessa aikalinjassa Malès piirtää päähenkilöidensä koko elämän kaikessa kauneudessaan ja raskaudessaan, jollekin hieman epämääräiselle symboliikan tasolle viitaten - mutta lopulta hyvin yksinkertaisista, perustavanlaatuisista, ihmisenä olemisen kysymyksistä kertoen.

Malès'n siveltimenjäljessä on sekä viehkeyttä että ripaus rujoutta, hänen hyvin eurooppalaisessa viivassa on myös jotain klassisesta amerikkalaisesta kuvituksesta ammennettua.

Eheä, kaunis kokonaisuus- sarjakuva-albumi kuin melankolinen musiikkikappale, Billie Holidayn tai Beth Gibbonsin laulamana.

Tunnisteet: