keskiviikkona, heinäkuuta 04, 2007

Jeffrey Brown: Haparointia


Huuda Huuda, 2006

Minä odotin Jeffreyn Brownin Haparointia -kirjan olevan sukunimikaimansa Chester Brownin tyylistä inhorealistista ihmissuhdekuvausta (kuten I never Liked You), mutta sehän paljastuikin ihan lällyilyksi. Brown kuvaa häpeilemättömän tunteikkaasti parisuhteensa auvoa sivun tai parin pätkissä. Inhorealismi albumiin kuitenkin syntyy Jeffreyn yhä luuserimaisemmaksi yltyvästä pehmoilusta ja osaltaan myös toistoksi uupuvasta arjen kuvauksesta. Antiklimaattiset välähdykset menettävät albumin myötä fokustaan, ja niiden hienoinen kauneus muuttuu pikku hiljaa tyhjänpäiväisemmäksi ja neuroottisemmaksi. Siinä lienee albumin ärsyttävyyttä lähentelevä kiinnostavuus. Vaikea sanoa, onko efekti harkittu, vai vain oire läheisriippuvuudesta kärsivän Brownin patologisesta kokemusmaailmasta.

Amerikkalaisessa alternative-sarjakuvassa itsensä alas painaminen ja nolaaminen on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, lukijan sympatiaa on tavoiteltu potkitun koiran charmilla. Ja taaskin se toimii - albumin lopussa on vaikea olla päivittelemättä tätimäisesti: "miten se rassukka mahtaa pärjätä", ja kas: seuraavat koettelemukset onkin purkitettu useaan albumiin. Brownin kökköluonnostelua on mukava lukea, hän osaa ilmaista asiansa ihmeen toimivasti, kömpelön runollisesti. Kummoisesti ei tapahdu, ja sisältö aika yksinapaista, mutta silti mielenkiinto säilyy. Loputtomiin näitä ei siltikään jaksaisi lukea.

Haparointia näyttää mihin miehen maine perustuu, jokin selkeä omaperäinen vivahde hänen sarjakuvakerronnassaan on, ja vaikutetta tuntuisi ottaneen yksi jos toinenkin aikalaistekijä. Huuda huuda -kustantamolta kiinnostava pelinavaus.

Tunnisteet: