keskiviikkona, toukokuuta 23, 2007

Alex Robinson: Tricked


Top Shelf, 2005

Täydellisessä maailmassa Alex Robinsonin Tricked-sarjakuva-albumia ei tarvitsisi tituleerata mestariteokseksi, tässä maailmantilanteessa se kuitenkin näyttäytyy harvinaislaatuisen taidokkaana graafisena romaanina. Tricked on laadukasta, viihdyttävää draamaa, joka seuraa kuuden ihmisen elämää Magnolia -, Onni - ja Crash -elokuvien malliin.

Amerikkalaista alternative-sarjakuvaa pitkään vaivanneesta omaelämäkerrallisuuden pinttymästä Robinson on irroittautunut tekemällä selkeästi fiktiivistä tarinaa, silti omakohtaisuudesta ja arjen tasosta vieraantumatta. Robinson on tajunnut sen, minkä prosaistit ja elokuvatekijät jo aikoja sitten: fiktiossa pystyy kertomaan elämästä laaja-alaisemmin kuin omaan napaan tuijottavassa päiväkirjaruikutuksessa - usean päähenkilön tuoma moniäänisyys ja erilaiset perspektiivit muodostavat komean mosaiikin. Sarjakuvien puolelta hengenheimolaisia voi löytää Love&Rocketsista ja Terry Mooren Muukalaisia paratiisissa -sarjasta (Strangers in Paradise).

Robinsonin keskinkertaiseen piirrostyyliin kestää tottua suunnilleen saman verran kuin pitkän tarinan päästä käyntiin, eli semmoiset 50 sivua - mutta vaiva palkitaan. Pientä kritiikkiä voi esittää muutamien henkilöhahmojen niin kutsutusta "sarjakuvamaisuudesta" - mutta tarinassa on niin monta hahmoa, että tiettyä karikatyyrien käyttöä ei ehkä voi välttää. Robinson saa tylsimpiinkin hahmoihinsa puhallettua tiettyä sympaattisuutta, ja omituisesti alkuun niin tympeältä tuntunut piirrosjälkikin tuntuu vahvistavan hahmojen persoonia. Robinson kuljettaa tarinaa varmasti, ja rytmittää tarinaansa oivallisesti - pitkät narratiiviset osuudet ja dialogipohjaisuus ei missään vaiheessa muutu laahaavaksi, vaan pienillä kuvaratkaisuilla ja rytmien muuntelulla hän saa pidettyä rullaavuuden yllä, ja kasvatettua jännitettä.

Alex Robinson alkoi v.1994 tekemällä Box Office Poison -sarjakuvaa, joka on myöhemmin kasattu yli 600-sivuiseksi albumiksi, ja useita alan palkintojakin saaneessa Trickedissä hallitsee ilmaisumuotonsa jo suvereenilla varmuudella. Sopii toivoa, että Tricked innoittaa sarjakuvan saralla draaman tekijöitä samalla tavoin kuin Onni- ja Magnolia -filmit elokuvan puolella aikanaan. Trickedia voi suositella kernaasti kaikille sarjakuvan harrastajille, kuten myös kaikille niille, jotka eivät sarjakuvaa yleensä tapaa lukea.

Tunnisteet: ,