torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Paskaduuni

Prekariaatit ovat kritisoineet paskaduuneja. Kai se lähtökohta on ollut urbaaninuorison helppoon elämään tottuneisuudella. Mutta kritiikki "paskaduunien" tekijöiden alipalkkaisuudesta, huonoista työsopimuksisa ja arvostuksen puutteesta on toki aiheellista.

Itselleni aihepiiri on tullut omakohtaisesti tutuksi kesäduunissa sanomalehtien jakajana. Tuntipalkka ei ole kummoinen, ja työajat mahdollisimman älyttömät. Lisäksi homma pitää tehdä omalla kulkuvälineellä, ts. autolla tai pyörällä riippuen jakopiiristä. Itselläni oli kesäkuun yksi autolla hoidettava piiri- reilun viikon jälkeen appiukko huomasi autoni eturenkaan kuluneen, ja siitä 120 euron remppa, johon kertyneet roposet melkein hupenivatkin. Kolmen viikon uurastuksen jälkeen posahti kytkin. Korjaukseen kuluja semmoiset 500 euroa. Auton oireilut ovat tietysti osaltaan huonoa tuuria, pitemmän aikavälin rappeumia - rengaskuluma tosiasiassa muista syistä syntynyttä, mutta kytkimen hajotessa pohditutti koko työnteon järkevyys, jos tulot menevät lyhentämättöminä työvälineen huoltoon, auton joutuessa omakotitaloalueella kovaan rasitukseen jatkuvine pysähdyksineen ja startteineen.

Sittemmin olenkin tehnyt hommaa polkupyörällä, mihin toki menee hieman enemmän aikaa, ja kolmenkymmenen kilometrin lenkki painavine reppuineen ensi alkuun käy vähän jalkalihastenkin päälle - aiemman piirin lisäksi on tullut vielä parin tunnin keikka kerrostaloalueella - pyöräilyn ja rappusten kipuamisen yhteistuloksena on jalat aika turta pitemmän päälle.

Monessa suhteessa duuni on kuitenkin varsin mielekästä: ruumiillinen mekaaninen työ, josta ei tarvitse turhia stressata, rauhaisassa kesäyössä, fasaanien ja jänisten tyhjiä katuja asuttaessa. Mp3-soittimella olen kuunnellut englanninkielisiä äänikirjoja- Joseph Campbellin luentoja, muuta uskontotieteellistä tarinaa, Chuck Palahniukkia, Jonathan Safran Foeria ym ym. Kiinnostavan audion ohessa homma menee melkein ohimenne, huomaamatta - vaikka viime päivinä toden nimissä on ruvennut jo uuvuttamaan, ja motivaatio töihin lähtöön täytyy taikoa jostakin - ehkä juuri noiden äänikirjojen kautta.