torstaina, heinäkuuta 20, 2006

Kabuki ja Powers




Newsarama -sarjisportaali rupeaa julkaisemaan sivuillaan David Mackin Kabukia ja Brian Michael Bendisin & Mike Oemingin Powers -sarjakuvia sivun päivässä alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä, Powersia maanantaista 24. heinäkuuta alkaen, Kabukia hieman myöhemmin, kai.

Newsaraman uutisointi.

Jossakin määrin hyvä mahdollisuus tutustua noihin suositeltaviin sarjakuviin, jos ei niitä tutustumatta halua sarjiskaupasta itselleen lunastaa. Kabukin osalta alusta lähteminen ei anna parasta kuvaa siitä huikeasta visuaalisesta muodosta, jonka se on viime vuosina saavuttanut.

Kabuki: Metamorphosis -albumi on yksi viime vuosien tärkeimpiä ja edistyksellisimpiä sarjakuva-albumeja, se jatkaa Bill Sienkiewiczin, Dave McKeanin ja kumppaneiden 80-luvulla aloittamaa maalauksellista sarjakuvailmaisua, mitä innovatiivisimmilla kerronnallisilla keinoilla.

Tällä hetkellä lehtimuodossa täydentyvä Kabuki: Alchemy on edellisestä vielä kehittynyt todella kypsäksi ja ainutlaatuiseksi sarjakuvaksi, jonka heikkoutena voi ehkä pitää vain sitä, että draamallinen tarina jää taka-alalle, ja teksti alkaa muistuttaa joitain henkisen kehityksen tee-se-itse -oppaita. Silti Mackin tekstin vilpitön henkilökohtaisuus pitää homman kasassa, ja kyseessä on kaikin muodoin äärimmäisen mielenkiintoinen yritys luoda sarjakuvaa suvereenisti omista lähtökohdista.

Powers on supersankaritodellisuuteen sijoitettu noir-henkinen sarja, jossa päähenkilöetsivät selvittävät superheeboihin linkittyviä rikoksia, oli premissi kiinnostava eli ei, on Bendisin nasevan dialogin kannattelema ja eteenpäin kuljettama tarina mainiota viihdettä muillekin kuin supersankarisarjakuvan suurkuluttajille. Mike Oemingin piirrostyyli vieroksutti minua aluksi, mutta sarjakuvankertojana hän on efektiivinen ja taitava, ja hän saa Bendisin puhepainotteisen homman rullamaan sujuvasti.