maanantaina, huhtikuuta 30, 2007

Kevin Huizenga: Curses



Drawn&Quarterly 2006

Kramers Ergotissa ollut Jeepers Jacobs oli ensimmäinen sarjakuva, jonka luin Kevin Huizengalta, ja hieman harmittavasti se on Curses-kokoelman paras. Jeepers Jacobs on erinomainen summaus Huizengan tavasta kertoa tarinaa: se koostuu vanhoilliskristillisen teologin spekulatiivisesta pohdinnasta Helvetin olemuksesta, jota Huizenga onnistuneesti rytmittää golfaamiseen liittyvään kehyskertomukseen. Saattaa kuulostaa tylsältä tai teennäiseltä, mutta kyseessä on yksi viime vuosien hienoimmista sarjakuvanovelleista.

Curses-albumi on kiinnostava kehityskertomus Huizengan tavasta etsiä mielekäs sarjakuvallinen muoto tekstivetoisille jutuilleen, joissa draamallinen toiminta on usein vähäistä. Ensimmäinen kolmikymmensivuinen Green Tea -tarina on perinteistä kerrontaa, jossa toiminnallista juonta rasitetaan kertojanäänellä siinä määrin, että sen olisi melkein lukenut mieluummin tekstinä - jos koko tarina olisi erityisemmin jaksanut kiinnostaa. Sitä seuraavat lyhyemmät jutut kuitenkin löytävät luontevampaa sarjakuvallista ilmaisua ja leikkisyyttä. Parhaimmillaan Huizengan jutut toimivat mainiosti, Lost and Found on mainio kokeilu, jossa päähenkilö Glenn Gangesin postilaatikolla käymisen muutamaan askeleeseen on sisällytetty laajat pohdiskelut kadonneiden lasten kohtaloista ja Sudanin sotaorvoista. The Curse on kiintoisa pätkä kottaraisten Amerikan valtauksesta.

Huizenga on lahjakas nuori tekijä, jonka tulevalta tuotannolta voi odottaa suuria - hieman epätasainen, varhaiskauden suunnanhakuja esittelevä Curses-kokoelma asettaa odotukset korkealle. Drawn&Quarterly julkaisee hänen Or Else -lehteä, Fantagraphics vastaavasti Ganges-lehteä.

Tunnisteet: