lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Jeesus tulee taas


Teräsmies on muotoutunut juutalaisten nuorukaisten fantasiahahmosta ajan myötä Kristus-hahmoksi. Juutalainen näkökulma aiheeseen.

Minulle ei oikein toimi tuolla, eikä millään muullakaan, tasolla. Ensinnä siksi, että Teräsmies-hamo on tyhmä kuin saapas, ja vailla substanssia. Viime vuosien jenkkipatriotismin aisankannattajaksi Superman asettuu varmasti ihan hyvin, tai kirjanpainoksi, mutta jos ruvetaan etsimään hahmoa, jonka eteen polvistua, kannattaa varmaan etsiä jostakin henkevämmästä mytologiasta.

Uusi Superman Returns - elokuva kuvaa todella selkeästi millainen tampio, ja itsekeskeinen idiootti Teräsmies on. Maailman katastrofit ja nälänhätä ja epäoikeus menee kanavapujottelulla, mutta kun sopiva media-spektaakkeli tulee vastaan, lähtee Teris liihottelemaan kameroiden ja hurraavan ihmisjoukon eteen. Ulkoavaruudesta tulevalla tyypillä ei ehkä olekaan inhimillistä empatiaa toimiensa motiivina, vaan itsetietoinen pelastaja-kompleksi, ja pakonomainen palvomisen tarve - ja siksi hän pelastaa ihmisiä vain siellä, missä on mahdollisimman paljon todistajia.

Näin siis Teräsmies-elokuvassa. Sarjakuvissa Teräsmies on ehkä inasen kehittyneempi hahmo - mutta yksi tylsimpiä fiktion päähenkilöitä, joka tapauksessa. Mutta kuinka ollakaan, juuri Suomessakin julkaistavat Grant Morrisonin kirjoittamat All-Star Supermanit ovat oikeasti kiinnostavia ja mainioita tarinoita - jälleen kerran oivaltavalla näkökulmalla ja oikealla valaistuksella saadaan lantakasastakin oikein houkutteleva paketti aikaan. Toinen loistava sarjakuva, Azzarellon Lex Luthor taasen keskittyy Teräsmiehen nemesikseen Lex Luthoriin, joka onkin paljon monikaraattisempi hahmo.

Olen ajatellut, että Teräsmies on epäkiinnostava hahmo siksi, että hänellä ei ole mitään ristiriitoja tai heikkouksia, mutta uusi elokuva osoitti, että hänellä on siis yksi oleellinen heikkous - tyhmyys. Ehkä seuraavassa elokuvassa syvennytään tähän puoleen enemmänkin...

Tunnisteet:

2 Comments:

Blogger viljasalo said...

Vai on Teris liian tyhmä palvottavaksi. Ehkä niin, mutta eihän älykkyys koskaan ole jumalan tärkeimpiä ominaisuuksia. Päinvastoin, utelianhaluinen älykkyys on se ihmisen ominaisuus, joka suisti hänet paratiisista ulos. Tai jos ajatellaan puhetta tiedemiehistä, atomipommeista ja maailmanlopuista, niin ihmisen älykkyyshän se koituu jumalattoman maailman kohtaloksi. Renessanssista sai alkunsa ja myöhemmin valistuksesta vahvistui tieteen ja Jumalan ero, tiedon maallistuminen, "järjen aikakausi" (yhteensattumaako, että mystikkojen, jumalallisen tiedon erikoismiesten ja -naisten kulta-aikaa oli keskiaika).

Ei jumalhahmoja, myyttisiä sankareita ynnä muita kovan luokan tekijöitä palvota niiden inhimillisten ulottuvuuksien, heikkouksien tai vahvuuksien vuoksi, vaan päinvastoin, koska ne ylittävät nämä. Se, että Teräsmies on niin suosittu kertoo, että hahmo puhuttelee ihmisiä. Tarvitsemme pienen ihmisen ylittäviä hahmoja, sankaritekoja, joiden kautta voimme ylevöittää ja ylittää oman olemisemme. Mitä vähemmän persoonaa ja luonnetta sankarissa on sitä parempi, koska persoonallisuus tekee hänestä ihmisenkaltaisen ja palvonnasta henkilökohtaisille mieltymyksille perustuvan valinnan, henkilökohtaisen asian. Valittu uskonto on paradoksi, mahdottomuus, koska uskonnon tulee olla ihmisen ylittävää, ihmisen olemiselle merkityksen antavaa ja valinta päinvastoin alistaa sen ihmisen mielivallalle. Mitä voimaa on Jumalalla, johon voi uskoa tai olla uskomatta, oman valinnan mukaan?

Ei Teräsmies tarvitse kultistin tai kulttuturintutkijan vakuutteluja jumaluutensa takeeksi. Suosio puhuu puolestaan. Järjelliset argumentit ovat ajattelevan yksilön eli skeptikon onnetonta pyristelyä väistämätöntä vastaan. Uskontoa, kulttia, rituaaleja ei voi järjellä kumota. Jos voi, on se jo menettänyt voimansa, yhteisöllisen voiman. Että löytyy ajatteleva ihminen, joka ei tyydy helppoon sankaruuteen, löydä lohtuaan kollektiivisesta sublimaatiosta, vain vahvistaa säännön. Ts. jos Teris on tyhmä, se on sinun (tai meidän) ongelma.

Teemu

4:57 ip.  
Blogger Juha Veltti said...

Asiaa voi katsoa kahdelta kantilta: ensinnä jos Teräsmiestä vertaa jumaluuteen, jota ihmiset palvovat, niin fiktiivisessä maailmassaan voi hyvin ymmärtää miksi moinen yliluonnolliset kyvyt omaava, ihmisiä onnettomuuksilta ja ulkoavaruuden uhilta pelastava sankari olisi palvottu, jumalhahmon ja superjulkkiksen tavoin - mutta toisaalta DC:n sarjakuvauniversumissa on pari-kolmetuhatta muutakin vastaavaa superhemmoa.

Mutta meidän, jotka tarkastelemme hänen sankaritekojaan fiktiona, on ehkä vaikeampi tavoittaa sitä jumaluuden ydintä. Kuten kirjoitin, ei Teräsmiehessä ole mitään hengellistä substanssia, ei sellaista syvyyttä kuin vaikka Jeesuksen tai Buddhan poluissa. Lähinnä se palvonnan taso olisi jotain primitiivistä voiman palvontaa, mutta kun on selviö, että kyseessä on fiktio, olisi se täysin absurdia.

Toiseksi, jos miettii Teräsmiehen myyttiä, on se Jeesus-analogianakin aika turha heijastuma, ja ûbermench-olemuksessaan puberteettisen voimankaipuun kärjistynein esimerkki. Draamaan on aina tarvittu ristiriitaa, ja sankarin myyttiin liittyy aina uhrauksia ja vastoinkäymisiä - ja nykydraamaan kuuluu tendenssinomaisesti päähenkilön ristiriidat, ja sellaisia Teräsmieheen on vaikea sisäänkirjoittaa. Joten se tuottaa tylsää fiktiota pintatasolla, ja jos hahmosta ei löydy syvemmältä tasolta mitään puhuttelevaa, jää kokemus eittämättä ontoksi.

Mutta kuten kirjoitit, täytyy Teräsmiehen suosion kertoa siitä, että se jollakin tasolla puhuttelee, ehkä juuri siinä puhtaudessaan, mikä varmasti on monelle nostalgista regressiotakin, tai kaipuuta viattomaan maailmaan. Toimia eskapismina "paratiisiin", jossa supersankarit pitävät kaikki odottamattomat ja ikävät onnettomuudet ja sodat poissa.

Varmasti siinä on aika iso osa supersankari-genren viehätyksestä, vaikka käytännössä supersankarisarjakuvissa kokonaisia kaupunkeja vedetään maan tasalle harva se kuukausi. Eli loppujen lopuksi on turvallisempaa elää maailmassa, jossa ei tarvitse jatkuvasti vilkuilla taivaalle, tippuuko sieltä joku avaruusalus tai väistellä lasersäteitä ja kaatuvia rakennuksia, Teräsmiehen ja Hulkin ottaessa matsia.

11:36 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home